07. september 2024
Facebook
štvrtok, 25 júl 2024 11:00

Nadmerná regulácia škodí produktivite aj zamestnanosti. Čo by prospelo Slovensku?

Written by 
Rate this item
(0 votes)

25.7.2024 (SITA.sk) - Miera, akou štát reguluje trhové prostredie na Slovensku, je vyššia ako v Poľsku a Česku, ale nižšia ako v Maďarsku. V celkovom hodnotení 43 štátov Slovensko obstálo na 24. mieste. Oproti roku 2018 miera regulácie mierne klesla. Vyplýva to z najnovšej sady indikátorov, ktorými OECD už štvrťstoročie hodnotí narušenia hospodárskej súťaže vrátane systému udeľovania povolení, verejného obstarávania, správy štátnych podnikov či kontroly cien. Najmenej regulovaný trh má Litva, Švédsko, Írsko a Veľká Británia. Najväčšiu mieru regulácie uplatňuje Čína, Brazília a India.

Regulačné prekážky

Slovensko má funkčný systém udeľovania licencií a povolení. Regulácia energetiky, dopravy a elektronických komunikácií je tiež priaznivá pre hospodársku súťaž. Ale činnosti architektov či stavebných inžinierov sú pomerne prísne regulované. Zníženie regulačných prekážok nielen v týchto odborných profesiách, ale aj v maloobchode by mohlo posilniť konkurencieschopnosť trhu.

Posilnenie regulácie lobistov

OECD tiež odporúča zjednodušiť administratívne požiadavky na zakladanie nových firiem a najmä posilniť reguláciu lobistov. Slovensko patrí ku krajinám, ktoré nemajú primerané pravidlá na zabezpečenie transparentnosti vo vzťahoch medzi verejnými činiteľmi a záujmovými skupinami. Hoci existujú pravidlá o konflikte záujmov, verejní činitelia po odchode z funkcie nemajú určené povinné obdobie zdržať sa konania v prospech záujmových skupín. Táto chýbajúca regulácia môže zvýhodňovať lobistické snahy väčších firiem, čo môže viesť k nerovnakým podmienkam pre mladšie a menšie firmy.

Viac k témam: Hospodárska súťaž, konkurencieschopnosť, Regulácia
Zdroj: SITA.sk - Nadmerná regulácia škodí produktivite aj zamestnanosti. Čo by prospelo Slovensku? © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 36 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner